anneliesmits-homeopathie.nl

homeopathie

Wat is klassieke homeopathie?

Klassieke homeopathie stelt de mens in zijn geheel centraal. Niet alleen de ziekte, maar de totale mens wordt behandeld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de wetenschap dat de mens over een zelfgenezend vermogen beschikt. De homeopathie is een geneeswijze die dit natuurlijk, zelfgenezend vermogen activeert: uiteindelijk geneest men zichzelf.  Door versterking van het afweersysteem is het mogelijk de vatbaarheid en aanleg voor ziekten te verminderen. Homeopathie streeft naar een algemene verbetering van de toestand van de patiënt. Deze gaat zich beter in zijn vel voelen en krijgt meer energie. 

Sinds wanneer bestaat de Klassieke Homeopathie?

Homeopathie vindt zijn oorsprong in Duitsland. Hahnemann (1755-1843) is de grondlegger van de homeopathie. In die tijd was de reguliere geneeskunde nog met hele grove medische handelingen bezig zoals aderlatingen, koude of hete baden en bloedzuigers, en sommige medicijnen zoals kwik waren middelen die nu als vergif te boek staan. Hahnemann vertaalde boeken om zijn medische studie te kunnen bekostigen. In een van die boeken las hij over het gebruik van kinabast (kinine) bij malaria en om precies de werking te begrijpen heeft hij dit toen zelf ingenomen. Tot zijn verbazing kreeg hij dezelfde klachten die normaal bij malaria voorkomen en verdwenen de klachten zodra hij stopte met innemen.
Daarmee is de homeopathie begonnen en dat was de oorsprong voor de twee belangrijkste principes:
  • Het gelijke met het gelijkende genezen
  • Geneesmiddelen worden getest op gezonde proefpersonen
Vervolgens is hij steeds meer middelen gaan testen, eerst op zichzelf en later steeds meer door andere groepen. Vanwege de sterke middelen die Hahnemann ook wilde testen is hij de middelen gaan verdunnen en constateerde zo dat die minimale dosis heel sterk werkte. Sindsdien werkte Hahnemann met gepotentieërde geneesmiddelen. 

Principes van de klassieke homeopathie

1. Geneesmiddelproeven op gezonde proefpersonen
De middelen die gebruikt worden, worden getest op gezonde proefpersonen dmv een geneesmiddelproef. Hierbij wordt het middel toegediend aan verschillende personen (man, vrouw, kind), een zo groot mogelijke groep en deze personen houden zelf bij wat ze ervaren maar worden ook nauwkeurig gadegeslagen door een homeopaat. Alle symptomen die ontstaan worden nauwkeurig beschreven in de materia medica.     
Inmiddels zijn er meer dan 1000 homeopatische middelen uitgetest.  
Homeopathische middelen zijn gemaakt van:
Planten (bv. kamille, lelie­tje van dalen)
Mineralen (goud, zilver, lood)
Dieren (Bijen, giftige spinnen, slangen)
Ziektekiemen (tuberkelbacil,griepvirus).
Deze stoffen zijn echter zo vaak verdund, dat ze niet meer giftig zijn.                                                                       

2. "Similia Similibus Curentur"

Het gelijke moet worden behandeld met het gelijksoortige om zo de ziekte op te lossen.
Voorbeeld:Wat gebeurt er als je een ui snijdt: Tranen en neusafscheiding.           
Het homeopathische middel Allium Cepa (gemaakt van ui) is een belangrijk middel bij hooikoorts met tranende ogen en verkoudheid

3. Gepotentiëerde geneesmiddelen
Een homeopaat geeft altijd gepotentiëerde geneesmiddelen. Dat houdt in geneesmiddelen die volgens Hahnemann's wijze zijn bereid door te verdunnen en op bepaalde wijze te schudden (potentiëren). Daardoor wordt de eventuele giftige werking van een geneesmiddel weggenomen en de geneeskrachtige werking gestimuleerd.


4. Individuele ziektebeeld
Een homeopaat kijkt naar het totaalbeeld van de persoon voor zich en tracht ook steeds de oorzaak van de klachten te achterhalen.Behalve de hoofdklacht worden ook andere lichamelijke symptomen en mentale en emotionele symptomen gebruikt.

 

Informatie over wetenschappelijk onderzoek naar Homeopathie:

http://www.vereniginghomeopathie.nl/wetenschap/overzicht